Om Lars-Åke

Lars-Ake

Att vara pessimist är ingen hållbar strategi
Heter Lars-Åke Frykholm och har hela livet framför mig från och med idag. Norrlänning från Ådalen. Mycket gift med Inger och tillsammans har vi flickorna Eva och Lena .

Här är mina senaste arbetsplatser
Har numera en ny tjänst som förskolechef och grundskolechef Umeå och på “utsparksfesten” i rektorskretsen sjöngs följande snälla nidvisa med text av Kjell Farneby rektor på Hamreskolan. ( Min fru förundrades hur Kjell träffat så bra)

Arbetade sen 1998 som områdeschef/rektor på Arbråskolan i Bollnäs och arbetsledare för ett 75-tal personer. Fast ibland tycker jag att det är 70 pers. som är arbetsledare för mig. Barnen är mellan 1-16 år eller F-9. Vi profilerar oss med bl.a. entreprenörskap. Just nu är vi inne i ett spännande utvecklingsskede där vi övergår från de minutstyrda schemaläggningar till “vad behöver barnen nu” Utvecklingen på skolan skildras i det Nyhetsblad jag skickat ut till föräldrarna och som jag lagt ut på nätet

Innan Arbråskolan arbetade jag i Ödeshög som rektor. Rekryterades av Mercur Urval till Ödeshög från Mölndal där jag arbetade som rektor och organiserade om till fyra spår. Jag var ensam skolledare på 12 skolklasser, 1 dampklass, sex daghemsavdelningar, 4 fritidsavdelningar, 2 st förskoleklasser och tio-tal dagbarnvårdare.

ravekarrskolan

Rävekärrrskolan från luften

Men man behövde inte sova så mycket så det gick för sig.

mellanstadietravekarr

Titta gärna på en bild av lärarna på 4-6 som en av eleverna tecknat. Hon har fångat deras särdrag.

I Ödeshög ordnades förskollärarjobb åt min fru. Organiserade om Fridtjuv Bergsskolan enligt en skolutvecklingsplan till gissa hur många spår med förskola och med fritids i varje spår. Samma personal tar hand om barnen från morgon till kväll. Återigen 12 skolklasser, särskola, förskola, fritidshem,daghem och musikskola. Lyckligtvis a hade jag en bitr. rektor. Jag har haft liknande tjänst i Ådalen

Slutade i Ödeshög för inbördeskriget. Slagfältet var skolan. Den politiska ledningen, förvaltningschefen och skolekonomen stupade. Valår!!!!! Lyckligtvis var personalen mycket trevlig. Hade ett 70-tal personal på Fridtjuv Bergsskolan i Ödeshög. De omfattade hela smörgåsbordet av musikskola, grundskola, daghem, skolbarnomsorg, särskola, dagbarnvårdare och sexårsverksamhet.

Om man ser bakåt istället för framåt
Gillar utmaningar och har både humanistisk och teknisk bakgrund. Läste först in SCA-versionen av pappersingenjör med Markaryds Rikspappersskolas dåvarande kursplan. När SCA svek Ådalen avvek jag till Väja-Dynäs pappersbruk och jobbade några år åt Gunnar Hedlund. Han kunde sköta en budget. Han sålde alltid skinnet innan björnen sköts. Skiftgången befrämjade ekonomin men knappast hälsan så jag och min fru lånade pengar och läste tillsammans på Hola folkhögskola i tre år i början på 70-talet. Redan då hördes de bekanta orden

Det finns inget jobb ändå när ni blir färdiga.

Istället för att ligga på soffan
Arkeologutbildad men låter det förbli en hobby. Hjälpte min dotter och hennes sambo med deras egen utgrävning i Medelpad. De behövde en “slav” vid jordsållet.

Marknads/bokningsansvarig och arbetande ordf. för Bollsta FH. från 1978 och framåt. Ordförande i den styrelse som lyfte Folkets Hus från ett rivningsobjekt till vad det är idag. Inom Folkets Hus ram initierade jag många projekt Verksamhetsidén var att hitta arrangemang som kunde upprepas och hade man ett antal i bollar i luften var det alltid några som landade. Lärde mig oerhört mycket om PR, marknadsföring och lobbying genom FH-tiden.Gjorde till och med annonserna själv. Mest lyckat blev nog kabel-TV. Förr gick folket på bio hos oss nu skickade vi hem filmen till folket

Bokförlag i Bollsta FH:s namn och gav två böcker om Bollstabruk med Ture Lidboms samlade kåserier Förr och Nu om livet i Bollsta. Har lagt ut innehållet på webben. Tures fallna mantel har tagits upp av Lars Landström krönikor På Spaning som finns på webben

Facklig FFM en dag/veckan i många år

Haft en väktar och ordningsvaktsfirma med ett 20-tal mannar som bl.a. vaktade Kramfors Polisstation. Sålde firman 1996. Lärde mig framförallt att handskas med besvärliga människor när de var som besvärligast eftersom jag själv hoppade in som ordningsvakt när det krisade

Kämpande ordförande och bokningansvarig under många år för Bollsta FH med hela dansband pop och rockeliten. Från Loa Falkman, Lotta Engbergs, Gyllne Tider till Dag Vag.

1.000.000 kr sponsrade jag ihop från Tomas Fischer med världens kortaste tiggarbrev till världens största akvarell (Guinness rekordbok 1992 ) av den kände målaren Tage Nordholm när vi byggde upp det nedbrunna Bollsta FH. Förde dagbok i Folkets Hustidningen under den tiden.

Donationen räckte även till andra konstverk.och Martin Jonssons svit på 31 scener ur Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf på Bollsta FH blev ett av de sista konstbeslutet jag tog.

Blev själv ditmålad som en av Stig Österberg takängel när jag gör en lambadaburnout i dirty dancing (se bilden ovan)

Som tack för sponsorpengarna gjorde jag Tomas några gentjänster och det ena gav det andra och det slutade med att jag tackade nej till en miljon kronor. Kommer aldrig mer göra om det. Genom bekantskapen med Tomas så silade man getterna från fåren när man såg vilka vänner man egentligen hade.

Som skolledare i Kramfors sponsrade jag ihop och byggde äventyrslek med bl.a,
grophus från stenåldern, lekstugor i vikingastil och kåtor från medeltid, dessutom linbana, bilbana, klätterväggar m.m..

Haft seminarier i IT och multimedia.

Skriver och skrivit recensioner i NN, Ljusnan, Vertex C D-Room, Förskolan, Fritidspedagogen om bl.a. data, skola, arkeologi, detektivromaner , fantasy & SF Arkeologi och detektivarbete har mycket gemensamt

Har dragit IT-nät i Kramfors, Mölndal, Ödeshög och Arbrå samt sponsrat ihop ett femtiotal datorer. Jobbar både med Mac och PC

Drog igång brukarråd i Mölndal.

Politiskt aktiv i Kramfors kommunstyrelse och AU och fullmäktige.

Om jag får säga det själv
Vet inte vad det beror på men jag har alltid som skolledare hamnat på nån skola som antingen haft en rektor som “gått i väggen” eller ska omorganiseras eller bådadera. Men det är spännande och utvecklande

Har lätt med kontakten med andra människor Mina fackliga och politiska engagemang har gett mig ett stort kontaktnät och samt vanan att ta mig fram i maktstrukturerna. Fastnar ej heller i strukturerna sa min handledare. Har alltid haft en benägenhet att pyssla med mycket fast nu har fokuserat på skolan.